Corona na overlijden.

Het coronavirus komt vrij via besmette druppels die vrijkomen bij hoesten of niezen. De zorg voor de overledene is de zelfde zorg als na griep (influenza). Besmettingsrisico: Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. Met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zijn risico`s op besmetting tot een minimum beperkt.

De overledene kan thuis opgebaard worden, of in een uitvaartcentrum. De uitvaartkist mag dan ook open blijven. Wel moet men na contact met de overledene gehad te hebben, de handen goed wassen. Men kan op gewone wijze afscheid nemen. De overledene kan niemand meer besmetten.

De overledene kan per kist overgebracht worden, al is dit per situatie anders, ook bij verschillende richtlijnen van een zorgcentrum moet dit soms per brancard gedaan worden. Al doen we dit liever niet.

Bij contact met nabestaanden is het advies, geen handen te schudden, maar indien men dit wel wilt doen (wat eigenlijk niet mag) deze graag te ontsmetten en liever ook nog niet te knuffelen, maar proberen wat afstand te houden tot elkaar. Al begrijpen we dat dit in droevige omstandigheden erg moeilijk is. Daar wij geen coronacheck hoeven uit te voeren en niet weten of men ingeënt of negatief getest is, willen wij u vragen toch voorzichtig zijn.

Het regelgesprek kan indien niemand symptomen heeft van koorts of benauwdheid thuis plaatsvinden, mits er genoeg ruimte is en er niet teveel personen bij elkaar zijn, anders doen we dit liever in het uitvaartcentrum. We doen ook liever de uitvaart niet via de telefoon regelen, of het moet echt niet anders kunnen.

De uitvaart mag volgens richtlijnen met meer mensen plaatsvinden, na gelang de ruimte en de anderhalve meter afstand die gehouden moet worden. In ons uitvaartcentrum houden wij ongeveer 50 a 60 personen aan. Gezinnen mogen bij elkaar zitten. Want de corona is nog niet voorbij en we moeten elkaar hierin beschermen.

Indien men klachten heeft van koorts, verkoudheid of hoesten raden we u aan om thuis te blijven. Wanneer men het uitvaartcentrum betreed, dan is er de mogelijkheid de handen te desinfecteren en een mondkapje is officieel weer verplicht per 6 november 2021, zodra er in de aula is plaats genomen mag deze weer af. En wanneer men loopt moet deze weer op.

We proberen, na toestemming van de familie, de dienst/ uitvaart uit te zenden via een live stream, hetzij met beeld en geluid, of alleen geluid.

We bieden in deze moeilijke periode aan om de mensen hun medeleven te kunnen betuigen via een digitale condoleanceregister.